Green Mountain House

Perched at the top of a hill, this small home was built to replace an old camp that once occupied the same spot. After determining that the camp was beyond repair, we decided to tear down and build new rather than renovate. This presented us the opportunity to make some vast improvements on the quality, comfort, and character of the new house compared to its predecessor.

The new house is very well-insulated, built using low-maintenance materials, and can be heated comfortably with a single, centrally-located wood stove. Constructed using structural insulated panels, or SIPs, the house took shape in just a few days, saving construction time and creating a super-efficient thermal envelope.

Outstanding views and access to daylight shaped the plan–Camel’s Hump mountain is visible from every main living space except one upper level bedroom. Interior spaces are light-filled, very functional, and thoughtfully composed. The plan has no wasted space, and maximizes a small footprint.

The house is made of two distinclty different volumes–a double story volume containing living spaces , with guest and work rooms above, and a single-story volume that holds the master bedroom suite. Whereas the tall volume stands tall in the open and gestures outward toward the mountain view, the master bedroom’s volume is low-slung, built into the hillside, and is private, cozy and sheltered. A front porch, generously sized to hold firewood, connects the two parts of the house and provides a welcoming, sheltered entry.

To read more about the particulars of this project, visit the news page article entitled “Case Study: A Small, Green, Green Mountain Home.”



View more projects

Comments are closed.