Woodland House

This new home was designed to gracefully transition its owners from a full house to empty nest and beyond. The owners desired a place suited to family life as well as retirement. We designed a home that would allow a couple to live entirely on the first floor in the future if needed, require little mainenance, and easily accommodate changes of use. The plan is arranged so that the first floor, with no steps, contains not only the main living spaces, but also the master bedroom suite.

Located atop a wooded, west-facing hillside, the house is oriented to maximize western Adirondak views and natural light. Tree cutting around the house was intentionally minimized to maintain privacy and limit the impact of construction. The result is that the house feels nestled into the woods, as if it has been there for a long time.

Details throughout are simple but not spare–the spaces themselves create the drama. Each room has a uniques set of views, window combinations, or a distinctive shape.

An open kitchen/dining area at the center of the house connects to most spaces without sacrificing views. This is the nerve center and gathering space where two cooks, kids, and guests can circulate easily.



View more projects

Comments are closed.